Kennel / Kasvatus


Lapsuudessani vanhempani kilpailivat saksanpaimenkoirilla PK-viestiä ja PK-jälkeä. Treenasivat suojelua. Yksi nartuista nimeltään "Kata" kilpaili viestillä 3-luokassa. Saavutuksista puuttui 1 ykköstulos ja Kata olisi ollut käyttövalio viestissä. Oireilevat lonkat tekivät iän myötä juoksemisen vaikeammaksi niin ,että treenaaminen oli lopetteva. HARMI, koira TODELLA nautti juoksemisesta.

Viimeisin vanhemmillani ollut uros "Harro" kilpaili jäljellä avoimessa luokassa. Harron loistava tottelevaisuus oli minun saavutukseni. Koira oli nopea oppimaan asioita. 

Sisareni kiinnostui 90-luvulla Howavart-rotuisesta koirasta ja otti itselleen urospennun, jota minäkin pääsin hoitamaan. Tässä vaiheessa minun koirakuumeeni nousi taivaisiin ja mietin sopivan rotuista koiraa itselleni.

Enoni Kari toimi vuosia koirapoliisina Helsingissä. Itse olin seurannut poliisikoira-toimintaa aktiivisesti lapsesta lähtien. Jotenkin veri veti tälle puolelle. Enollani oli ollut työkoirina monia rotuja; saksanpaimenkoiria, dobermaneja ja viimeksi pitkäkarvainen Hollannin Malinois. Tällä hetkellä enoni on eläkkeellä K-9 koirapoliisi-osastolta, mutta on mukana monessa koskien koirapoliisitoimintaa.
Vuonna 1992 enoni tuotatti Hollannista työlinjaisen Hollannin Malinois nartun "Lady". Koira oli peruskoulutettu tottelevaisuudessa ja suojelussa. Lady oli ulkoisesti rauhallisen valpas, mutta kuoren alla aivan pinnassa oli JYTYÄ. Koira syttyi tulisesti heti ärsykkeen saatuaan. Ainoa asia mikä harmitti oli Ladyn paperittomuus. Se karsi kilpailuihin pääsyä.

                                                                               
Enoni satuttaessa selkänsä haaveeksi jäi kilpailut poliisikoira puolella. Ladyn koulutin TOKO-VOI luokkaan ja osallistuimme kadonneitten ihmisten etsintöihin ENSIAPU-ryhmässä pelastuskoiratoiminnassa.

  lexoma.jpgKiinnostuin Beauceronista nähdessäni yksilöitä vuonna 1994 Helsingin näyttelyssä. Kävin tutustumassa kasvattajiin sekä heidän koiriinsa. Ahmin tietoa rodusta niin netistä kuin kirjoista. Valitsin uros pennun Punasukan kennelistä vuonna 1995. Nimensä koira sai Teräsmies-sarjakuvasankarin pahasta kaverista, LEX LUTHOR.

Lex on koulutettu PK-jäljelle, PK-hakuun, suojeluun ja pelastuskoiratoimintaan. Kilpailtu ainoastaan PK-jäljellä. Keskittymisessä ilmeni ongelmia 5 vuoden ikäisenä, jotka haittasivat treenaamista. Lopulta injektioina annetut lääkkeet eturauhasen voimakkaaseen liikatoimintaan eivät enään tehonneet.              (PUNASUKAN LEX)

Lexiltä oli poistettava kivekset säästääkseen tämän elämän.
xadystand.jpg
Tuotin beauceron nartun XADYN "SANTTU" Belgiasta vuonna 1999. Santun emälinja menee vanhaan verilinjaan, jota on yritetty elvyttää takaisin Belgiassa (des Loups de Saint-Ignace). Santtu on rakenteeltaan rodunomainen, terve. Luonteeltaan pidättyväinen, varsin puolustusvoittoinen sekä hermorakenteeltaan loistava. Luontainen jäljestäjä, tämä piirre nähtävissä A- ja B-pennuissa vahvana. Santulla alkukantainen vaisto suojella voimakkasti pentujaan vieraiden tullessa liian lähelle niitä.

Hyvin monista harkituista syistä Santtu valittiin SUCIKAN kennelin ensimmäiseksi kantanartuksi.

                                                                                                                                                                                            

                                                                                                (XADY)

Kennelin kasvatustyö 2019 eteäpäin tulee olemaan harvakseltaan pentueita.Beauceronien pentueet tulevat jossain vaiheessa jäämään kokonaan pois  oman vaativan kriteeristön  ja sopivien jalostuskoirien vähyyden vuoksi . En näe mitään järkeä kasvattaa koiria määrän vuoksi , ja ongelmat rodun terveydessä ja varsinkin luonteessa on yksi suuri tekijä kriteerinä. Valitettavasti rotu ei ole enään sitä mitä se joskus 10 vuotta sitten oli. Edelleen rodun ongelmista ei keskustella avoimesti , mikä on harmi.

________________________________________________________________________

                                            

 
                                      OLEN SUORITTANUT:

                           - Kasvattajan peruskurssi 1998
                           - Sain kennelnimen SUCIKAN 1998
                           - Kehäsihteerikurssi 2007                                           
                           - Ulkomuototuomareiden alkeiskurssi 2008
                           - Suomen Kennelliiton sopimuskasvattaja vuodesta 2003
                           - Kasvattajan jatkokurssi 2009 (kevät )

                           - Vartijan työn perusteet 2014, 40 h  ( kevät )

                           - Vartijan peruskurssi 2014, 60 h  ( kevät )