Beauceron / Beaucenpaimenkoira rodusta

::. RODUN HISTORIAEnsimmäinen maininta rodusta Beaucenpaimenkoira on on renesanssin ajalta vuodelta 1578. Niissä uskotaan rodun alunperin kesyyntyneen ja toimineen suurta riistaa ajavana metsästyskoirana (karhu, villisika, hirvi), jotka pystyivät helposti siirtymään riistanajosta lammaslaumojen paimentamiseen ja vartioimiseen. Beaucenpaimenkoiran rooli kunnioitettuna seuralaisena ja suojelijana on merkitty kuninkaallisiin muotokuviin, jossa ne poseeraavat kuninkaiden vierellä.

Ensimmäinen rekisteröity Beaucenpaimenkoira narttu Berger de la Chapelle, LOF 2339, on vuodelta 1893. Ranskan rotujärjestö Club des Amis du Beauceron perustettiin vuonna 1911. Yhdistys on jatkanut toimintaansa rodun parhaaksi nykypäivään asti ja jatkaa edelleen.

Beaucenpaimenkoira verrattuna muihin paimenkoiriin on hyvin monikäyttöinen, kohtuullisen helposti koulutettavissa erilaisiin tehtäviin, paitsi paimentamiseen. Beaucenpaimenkoiria palvelee poliisikoirana, armeijan koirana, avustus- ja terapiakoirana, paimenkoirana, perheen koirana ja suojelijana. He ovat älykkäitä, omaavat hyvän muistikyvyn, lojaaleja, tarkkaavaisia, kuuliaisia, kestäviä, hyvin puolustavia sekä tulevat toimeen muiden eläinten kanssa (esim. kissa, kana, lehmä jne). Beaucenpaimenkoira vartioi reviiriänsä, jota se puolustaa ulkopuolisilta.

Ulkomuodollisesti Beaucenpaimenkoira on komea koira, jonka runko on normaalisti neliömäinen ja kohtalaisesti kulmautunut. Takajaloissa on "tupla"-kannukset. Typistetyt korvat koira kantaa ylhäällä, typistämättömät korvat nousevat korvan tyvestä hiukan ylös ja loppu korvasta taittuu alas eteenpäin, ei poskia pitkin. Silmät ovat tummanruskeat. Häntä ulottuu kintereeseen asti muodostaen alhaalla kevyen j-kirjaimen hännän päässä. Turkki on lyhyt, jossa on vahva aluskarva (harmaa). Beaucenpaimenkoira tunnetaan kahden värisenä; musta punaruskein merkein ja harlekiini, jossa mustaan sekoittuu harmaa.

Ensimmäinen Beaucenpaimenkoira tuotiin Suomeen vuonna 1990. Beaucenpaimenkoira on paimen- ja vahtikoira (FCI 1 ryhmä), jolla Suomessa on määritetty oikeus osallistua rodunomaisiin PK-kokeisiin. Kuten monessa muussa PK-rodussa, Beaucenpaimenkoiraa ei ole jaoteltu käyttö- ja näyttelylinjoihin. KOKONAISUUS ON SE KOKO PAKETTI, JOHON TULEE JALOSTUKSELLISESTI PYRKIÄ.
vilkkaana ja aktiivisena koirana Beaucenpaimenkoiran kanssa voi harrastaa hyvin monipuolisesti eri lajeja kuten myös testata koiran paimennustaipumusta. Emämaa Ranskassa rodunomaiset kokeet ovat rodulle paimennuskokeet (-taipumuskoe) ja ringsport. Ranskassa järjestetään vuosittain rotumme erikoispäivät NATIONAL D ´ELEVAGE, joka on 2 päiväinen erittäin arvostettu tapahtuma rodullemme, kasvattajille ja harrastajille. (Jalostustarkastuksia, paimennuksentaipumuskoe (CANT), CSAU (vastaa meidän BH-koetta), agility-, tottelevaisuus- ja ringsportkisoja luokittain. 2 päivän aikana voi nähdä yli 600 koiraa livenä.

Suomen Beauceron ry on rotua harrastava yhdistys, joka on perustettu vuonna 1991 Vantaalla. Koiranetistä (http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?Rotu=455) näkee rekisteröinnit Suomessa.

__________________________________________________________________