Pentusuunnitelmat / puppyplans

Sucikan pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisinä hyvin hoidettuina ,useaan kertaan madotettuina , totutettuina normaaliin kotielämään ja ääniin ,  sirutettuina , rekisteröityinä , laajan rotuinfon ja pentupaketin kera Suomen Kenneliiton sopimuksilla .  Kasvattajana valitsen jokaiselle sopivan /tarpeeseen olevan pennun , se vilkkain  ja vaativin ei ole välttämättä lapsiperheeseen sopiva yksilö . Kasvattajana en myös suosittele ensimmäiseksi koiraksi/ PK-roduksi kasvattamiani rotuja , eikä varsinkaan urospentuja . 
Kaikki aloittamani pennun kasvatus emän lisäksi on toivottavasti se mitä toivon kasvattini  omistajan  jatkavan uudessa kodissa monien tulevien ongelmien ehkäisemiseksi . Monesti 2 ensimmäisenä ikävuonna saadut positiiviset kokemukset omistajan vahvistamina kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Valitettavavsti myös negatiiviset kokemukset vaikuttavat luonteeseen riippuen kuinka nopeasti koira palautuu kuormittavista / stressaavista tilanteista ( Hermorakenne , toimintakyky ) 

Jokainen pentue suunnitellaan tarkasti ajatellen kokonaisuutta terveyden , ulkomuodon ja luonteen suhteen . Rodun  PEVISA määrää rekisteröinnit pentueelle , vuoden 2017 alusta liitettiin lonkkien ja kyynärien lisäksi selän kuvaaminen ( LTV , VA )ilman raja-arvoa . Itse kuvautan jalostukseen käytettäviltä yksilöiltä myös spondyloosin ( SP ) . Perinöllisyys ja pitkäselkäisyys  altistaa luusto-ongelmille .

Opastan , ohjaan, kannustan ja seuraan koko koiran eliniän ajan , järjestän pentutapaamisia , koulutuspäiviä ja teema-treeniviikonloppuja kasvateilleni , tuontikoirille ja tuttavilleni .
Arviota rodunomaisuudesta arvostan ja kannustan kasvattijeni omistajia erikoisnäyttelyihin , jalostustarkastuksiin ja Kennelliiton luonnemittareihin . Koulutustunnukset ovat plussaa ohjaajan ja koiran yhteistyöstä , aktiivisuudesta ja koulutustasosta , mutta kaikki ihmiset eivät omaa vahvaa kilpailuviettiä eikä ketään voi vaatia tekemään mahdottomia . Ja ne koulutustunnukset ei periydy pennuille , pitää kasvattajana osata arvioida koulutuksen ja perinöllisyyden erot jalostusta ajatellen .


BEAUCERON / BERGER DE BEAUCE

Ei Beauceron pentueita lähiaikoina

----------------------------------------------------------------------------------

ITÄEUROOPANPAIMENKOIRA / EAST-EUROPEAN SHEPHERD / VEO

Itäeuroopanpaimenkoiraa suunnittelevat :

Kehoitan kaikkia rodusta kiinnostuneita meittimään tarkoin rodun soveltuvuudesta itselleen , Vaikka rotu on temperamentiltään matalampi , työkoiran moottori tulee löytyä koirasta , halu tehdä töitä, motivoitavissa ja hermot rautaa. Linjoja ei ole jaettu , eikä sellaista edes suunnitella . veon rakenne tulee olla terve , vahvaluustoinen ja tarpeeksi kulmautunut . luonne rohkea , vahva , tasapainoinen , itsenäinen , puolustuspainotteinen , työstettävissä. kaikki tästä poikeavat eivät ole tyyåillistä veoille , kuten myös liian hentoinen luusto ja rakenne.

Pentua meittivät ja suunnittelevät käykään tutustumassa koiriin niin kotona kuin kodin ulkopuolella ja harrastuksessa , näyttelyissä käyvät koirat eivät välttämättä ole ne , joiden luone on paras , tosin koiran tulee hermojensa puolesta kestettävä kaikki mitä ympärillä tapahtuu , ilman et stressaantuu ja silmät pyörivät päässä.
pentueista ja linjoista kannaataa kysellä kasvattajalta tarkasti , ettei tule yllätyksiä. rodussa esiintyy ongelmia ja sairauksia siinä missä muissakin roduissa  Painotan nartun soveltuvuutta jalostuskoiraksi niin rakenteen , terveyden ja luonteen osalta. narttu on se joka pennuille opettaa, hoitaa ja valmistaa maailmalle. Nartun tulee siis olla keskivertoa rodunedustajaa parempi., vaikka kasvattaja ottaa sen vastuun käyttämällä jalostukseen.

Nartun jalostusarvo mitataan kun pennut kasvavat, terveyttä tutkitaan , luonnetta mitataan !!!!!!!

Valitettavasti se tuontikoira ei välttämättä ole auvuaaksi tekevä tekijä , vaikka tällä hetkellä on pakko tuoda koiria ulkomailta .Mutta tässäkin on kompastuskivensä , se timantti pentueesta monesti jää kotimaahan..
tulevaisuudessa toivptaan, et saadaan suomen populaatio monimuotoiseksi , terveeksi ja hyvillä käyttöominaisuuksilla varustetuksi. Toivotaan , et rotua ei pilata liiallisella näyttelykoirien jalostamisella väöittämättä luonteesta . Suomessa saisi veoja enemmän näkyä harastajilla, testeissä ja luonnemittareissa ulkopuolisilla .myös Venäjän omat testit ovat käypiä testaamaan ominaisuuksia , epäilen et kaikki Suomen veot eivät niistä suoriudu läpi.

kyselkää, selvittäkää , käykään tutustumassa koiriin , kasvattajiin , koirien omistajiin ja harrastajiin.

Tied. puh. 040-7546690